Hjälpa hjärnan till nyköpsstopp med vankraft är lätt och roligt

Jag köper inte nya kläder. Det är lätt när det blivit en vana. Då vill jag inte slösa tid och kraft eller pengar på att gå i affärer eller leta på nätet. Jag har det jag har och visst kan jag köpa något på second hand om det är kvalitet men det behövs oftast inte. Jag kommer förmodligen att göra ett och annat nyköp men en köpvana kommer det inte att bli, det är jag rätt säker på. För mig började det som en sorts lek. ”Jag köper inte det eller det, jag kollar vad jag har istället”. Till slut tänkte jag inte ens på att besöka något köpställe, det känns bara besvärligt.

Micael Dahlen, ekonomiprofessorn vid Handelshögskolan i Stockholm, talar om vankraft.

Han förklarar det hela på följande sätt i en artikel av Maria Ramnehill och Hanna Nolin 28 okt 2016

https://www.lararen.se/grundskollararen/annat/sa-byter-du-vanor–lattare-an-du-tror

”- Vi behöver hjälpa vår hjärna. Den är lat och vill gärna göra som den alltid gjort, den gillar det som tar minst energi.

– Så, det gäller att göra förändringen så enkel det bara går, sänka tröskeln. Då har vi minskat motståndet – och energiåtgången. För det krävs nämligen en hel del energi för att bryta vanor, hjärnan behöver bygga om sig. Det är ett intensivt byggarbete, hjärnan blir tätare, det skapas nya kopplingar, när hjärnan tvingas tänka nytt. Lite friskis och svettis för hjärnan.

– Det handlar mer om hur ofta än hur länge du gör den nya vanan. Se till att upprepa vanan ofta precis i början.

Till slut blir det jobbigare för hjärnan att inte göra den nya vanan, än att göra den. Så satsa alltså hellre på lite och ofta, än mycket och sällan.

Jobba med motivationen, att vi på riktigt tycker att det känns viktigt. Det är lätt hänt att vi i stället börjar tänka i ”måste-banor”, att vi måste cykla i stället för att ta bilen eller att vi absolut inte får ta den där bullen. Då är risken att vi blir vår egen värsta fiende och gör tvärtom, och känner oss misslyckade.

–Jag bestämde mig för att plocka bort alla måsten, jag ville att det skulle kännas mer som ett flöde att byta vanor.

Tricket är att lura hjärnan, att göra det mer besvärligt för den att göra sin inkörda vana.”

Dahlens tricks är följande:

  • Gör den nya vanan så ofta du kan
  • Tänk en vecka i taget
  • Belöna dig
  • Hitta varför du vill och inte varför du måste
  • Berätta för alla så att du skärper dig

https://bokon.se/ebok/vankraft-hur-du-far-jobbiga-saker-att-kaennas-hur-laetta-som-helst-en-del-av-kaosologi_micael-dahlen-2/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *