waldorfdockor, sömnad

Skaparverkstan    Ann Löfgren

    Ann Löfgren, Kungsgatan 12, 662 31 ÅMÅL

       skaparverkstan@annlofgren.se

                                                

Återbruk

Jag försöker tänka hållbarhet när jag syr och går efter principen: köp färre saker.  Använd miljövänligt material. Använd sakerna länge. Laga. Köp Second Hand. Sy om -återbruk!

 

Waldorfdockan             

     

Waldorfdockans idé härrör från waldorfpedagogiken, därav namnet.  Karin Neuschütz  är den som utvecklat dockan och skrivit många böcker om de mjuka dockorna som sys för hand på ett speciellt sätt.           

 

Kroppen syr du i bomullstrikå och stoppar med tvättad, kardad ull. Ull är ett ”levande” material som är mjukt och ger värme. Du stoppar dockans huvud  hårt med ull och lindar med mattvarp för att det ska få sin form. Håret syr du av entrådigt ullgarn.

 

Tanken är att dockan ska sys till ett speciellt barn. Du ger den ett neutralt ansiktsuttryck så att barnet själv ges möjlighet att fantisera och lägga in egna känslor runt dockan.

 

 Du tvättar din docka med en mjuk svamp, ljummet vatten och tvål eller tvättmedel avsett för ylle. Du lindar in dockan i en handduk och krama ur vattnet. Torka i rumstemperatur.

                          

Här kan du läsa om tillverkning av Waldorfdockor. På Gudruns Ullbod kan du köpa material och handbok om hur man syr dockorna:

 

www.gudrunsullbod.com

 

www.karinneuschutz.se

 

http://www.dockmormor.se/waldorfdockor_gor_jag.htm